Topluluk Önünde Konuşma Korkusunu Gidermek

Kalabalığın önünde durmak ve konuşma yapmak yerine ölebilir miydiniz?
Eğer öyleyse, tek değilsiniz.

Bu makalede, size topluluk önünde konuşma korkunuzun üstesinden gelmenize yardımcı olacak 5 önemli ipucu vereceğim.



Halka Açık Konuşmanın Öğrenilebilir Bir Yetenek Olduğunu Anlayın

Halka açık konuşma bir yetenektir. Başka herhangi bir beceri gibi öğrenilebilir. "Ben iyi bir iletişimci değilim" veya "karizmatik değilim" geçerli mazeretler değildir. İyi bir konuşma karizma ile ilgili değildir. Esasen kelimeler ve jestler karışımıdır.
  • Daha iyi kelimeler kullanmayı öğrenebilir misin? Tabii ki. 
  • Beden dilinizi geliştirebilir misin? Elbette.
  • Sesiniz üzerinde çalışabilir misiniz? Evet yapabilirsin. 
İlk adım bunun mümkün olduğuna inanmaktır. 

Mesajınıza Odaklanın, Kendiniz Değil

İzleyicinin önünde konuşurken insanların sahip olduğu en büyük sorunlardan biri aşırı endişeli olmalarıdır. Diğer insanların onlarla ne düşündükleri konusunda fazla endişe ediyorlar ve sinirleniyorlar.

Konuşma yaparken kullanabileceğiniz en güçlü tekniklerden biri,  kendine odaklanmak yerine mesajınıza  odaklamaktır. 

Sahneye Çıkmadan Önce Biraz Zaman Geçirin

Kendinizi zihinsel olarak hazırlamak için konuşmanızın öncesinde biraz zaman ayırın. Bu zamanı, sunmak istediğiniz mesaja ve kitlenize vermek istediğiniz etkiye odaklanmak için kullanın. 

Zaman Ayırın Ve Sessizlik İçinde Rahat Olun

Birçok kişi sinirlendiğinde çok hızlı konuşma eğilimindedir. Bunun nedeni, genellikle bilinçaltında mümkün olan en kısa sürede durumdan uzaklaşmaktır. Elbette ne kadar hızlı konuşursanız o kadar çabuk bitireceksiniz.

Bu nedenle zaman ayırmayı unutmamak önemlidir. Konuşmalara başlamadan önce izleyicilere birkaç saniye bakmak ve onlarla göz teması kurmak sizi rahatlatacaktır. Bu tekniğin birçok faydası vardır.
İlk olarak, sizi daha güvende hissettirir ve insanların sizi  mesajınızı dinleme şansını artırır. 
Sessizliğin başlı başına muazzam bir gücü vardır.

Konuşmanızın Ana Noktalarında Çok Net Olun

Konuşma yaparken biranda ne söylemen gerektiğini hatırlamıyorsun!  Bu korkunç senaryoyu önlemek için yapmanız gereken önemli noktalar konusunda , ana noktaları belirlediğinizden  emin olun. Ana noktalarınızı bir kağıt üzerine not edin ve gerekirse ona bakın. Bu kapsamlı uygulama ile birlikte, bazı küçük öğeleri unuttuğunuzda konuşmanızın en önemli yerlerine hatırlamanıza yardımcı olacaktır. 

Bu makalenin tamamını okuduğunuzda topluluk önünde konuşma korkunuza karşı  birçok insandan önde olduğunuzu söyleyebilirim. Korkunuzu hissedin ama yine de itin. Biraz motivasyona ihtiyacınız varsa, motivasyon yazılarımızı okumak korkularınıza karşı koymanıza yardımcı olacaktır.

Yorumlar